Berichten uit de media

Donderdag 21 mei 2020
Blog bij Andrea Groot – LIVINGHIP

Schermafbeelding 2020-05-21 om 21.00.45

Klik hier om de blog van LivingHIP te lezen. 

Ellen van Batenburg met een zelfgemaakt mondkapje. © Privéfoto

Atelier Leathers maakt nu mondkapjes: ‘Mensen kunnen helpen door zelf thuis te naaien’

Dat er zo massaal gehoor zou worden gegeven aan de oproep van Ellen van Batenburg voor katoen en materialen voor het maken van mondkapjes, had ze nooit durven dromen. De vraag naar de kapjes, die vrijwillig worden gemaakt in naaiatelier Leathers, en het aanbod van vrijwilligers is zo groot, dat zij veel tijd kwijt is aan het coördineren. ,,Mensen kunnen helpen door zelf thuis te gaan naaien.”

Komt het initiatief uit eigen koker?

,,Vanuit zorginstellingen kreeg ik de vraag, of eigenlijk noodoproep, of wij in ons naaiatelier mondkapjes kunnen maken. We hebben de machines en het gereedschap ervoor en de workshops in ons atelier liggen toch stil, dus natuurlijk zei ik ja en deed een oproep voor hulp op social media.”

En dat is een beetje uit de hand gelopen?

,,Een beetje wel, maar dat is alleen maar goed. Het is hartverwarmend hoe mensen massaal spullen zijn komen brengen en zich aanmelden als vrijwilliger. Ik ben nu alleen zoveel tijd kwijt aan het aannemen en beantwoorden van mails, dat wij bijna niet meer toekomen aan het naaien.”

En een coördinerende functie is niets voor jou?

,,Ik wil het liefst zelf aan de slag. De vraag is groot, vanuit grote instellingen, maar ook van individuen. Gisteren stond er een oude man voor de deur die een kapje wilde kopen voor zijn vrouw. Verkopen doe ik niet, het is allemaal vrijwillig, maar ik had niet eens meer een kapje in huis om aan hem mee te kunnen geven. Dat vind ik hartverscheurend, dus ga ik tot diep in de nacht door met het maken van de maskers. Dat ga ik niet volhouden.”

Hoe kunnen mensen helpen?

,,Vooral door zelf thuis te gaan naaien. Het patroon en de uitleg zijn te vinden op uza.be/mondmaskers. Vraag vervolgens in je omgeving waar de maskers nodig zijn. Geloof me, veel zorginstellingen staan erom te springen. Is er geen bestemming? Dan kun je ze voor de deur zetten aan Stevensweg 81, dan verspreiden wij ze.”

Zaterdag 21 maart 2020
RTV DORDRECHT 

Naaiatelier op Stevensweg draait overuren: ‘We maken mondkapjes voor verzorgingshuizen’

Een drukke bedoening in Naaiatelier Leathers op de Stevensweg zaterdag. Daar zitten vrijwilligers achter de naaimachine om mondkapjes te maken.

De mondkapjes zijn bedoeld voor lokale verzorgingshuizen. “De noodroep kwam twee dagen terug en toen dachten we: ‘Natuurlijk, we kunnen helpen dus gaan we helpen!'”, vertelt Ellen van Batenburg van naai-atelier Leathers over de actie.

De mondkapjes die het tiental maakt zijn niet geschikt voor in het ziekenhuis. “Kort gezegd heb je drie typen mondkapjes. Waar het omgaat is dat er een tekort is het type-1 mondkapje. Dan praat je over mensen die ouderen thuis verzorgen, werken in een bejaardentehuis et cetera.”

Normaal gesproken wordt het atelier gebruikt voor het geven van workshops in het maken van leren tassen. “Net als vele andere ondernemers staan wij stil. Het is een goed moment om de naaimachines hiervoor te gebruiken.”

Om genoeg materialen te hebben om de mondkapjes te vervaardigen heeft Van Batenburg een oproep geplaatst op social media. “We vroegen of mensen lakens, bias-band et cetera konden komen brengen. Het is overweldigend wat iedereen is komen brengen.”

Spullen hebben ze op de Stevensweg inmiddels genoeg. Om besmettingsrisico van het coronavirus te verkleinen vraagt Van Batenburg om niet meer spullen te komen brengen, maar thuis zelf aan de slag te gaan. Patronen om de mondkapjes te maken zijn te vinden op de sociale kanalen van Leathers. “Ik hoop dat we met z’n allen kunnen gaan naaien thuis.”