In Amsterdam kan dat!
Aan het HMC (Hout- en Meubileringdcollege) zit de opleiding Creatief Vakman.
Met deze opleiding leer je schoenen, tassen en hoeden maken. Hoe fantastisch is dat!
Wij hebben Esther, tweede jaars student aan deze opleiding mogen begeleiden tijdens haar stage.
Een fantastische ervaring van een goed opgeleide dame die het vak al goed beheerst!

Hieronder meer informatie over de opleiding:

Niveau 4 ■ BOL ■ 4 jaar

Als creatief vakman ben je werkzaam als een zelfstandig vakman en ondernemer die producten vormgeeft, maakt en verkoopt. Tijdens de opleiding heb je zowel het traditionele vakmanschap geleerd als nieuwe (digitale) technieken, die je inzet om traditionele en vernieuwende producten en combinaties daarvan te ontwikkelen. Je maakt producten in opdracht of creëert vanuit eigen initiatief producten en zet deze op de markt. Het gaat vaak om unieke of kleine series van producten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling dat klanten steeds meer vragen naar authentieke en unieke producten. Producten waarvan ze weten wie het gemaakt heeft en waar een verhaal achter zit.

De lessen
Op het HMC speelt de opleiding creatief vakman zich af rond de materialen textiel/leer en hout en richt zich vooral op de aankleding van het interieur en het menselijke lichaam. Het accent ligt op het maken van een product zoals een meubel, hoofddeksel, tas of schoenen. Al vanaf leerjaar 1 leer je werken in een cyclus van het ontwikkelen van een idee naar het maken van een uniek product gericht op een doelgroep. In je opleiding en tijdens stages wordt ook aandacht besteed aan het digitaal tekenen van producten en het voorbereiden en/of begeleiden van het productieproces. Je leert werken met de materialen textiel, leer en hout en specialiseert je tijdens de opleiding in één van deze materialen. Uiteraard krijg je ook les in de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Jouw toekomst als Creatief vakman
Na deze opleiding kun je gaan werken als creatief vakman in hout of textiele materialen met als productspecialisatie, lederwarenmaker, hoedenmaker, ambachtelijk schoenmaker of meubelontwerper/meubelmaker.

Met de creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap die je ontwikkelt tijdens deze vierjarige MBO-opleiding kun je een eigen bedrijf starten maar heb je ook een sterke basis om door te stromen naar een HBO-kunstopleiding.

Aanmelden
Ben je enthousiast geworden over deze opleiding? Meld je dan gelijk aan. Nadat je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor een AMN talentscan. De uitkomst daarvan bespreken we met jou en (eventueel) je ouder(s)/verzorger(s). De test en het gesprek hebben als doel dat je wordt geplaatst in een opleiding die optimaal aansluit bij je mogelijkheden.

Deze opleiding wordt alleen in Amsterdam aangeboden. Amsterdam is het bruisende culturele hart van Nederland, een ideale omgeving om je creatief talent te ontwikkelen. Het HMC is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanuit het hele land en de verbindingen met de oude stad, de grote musea en de andere culturele instellingen liggen voor de deur en zijn ook met de fiets goed te bereiken. 

Bron: https://www.hmcollege.nl/opleidingen/creatief-vakman/