Duurzaamheid blijft een ingewikkeld begrip. Want wanneer is iets nu echt duurzaam? En wat vind je dan belangrijker: dat het mensen, dieren of de natuur niet schaadt? Fashionweek.nl onderzoekt verschillende opvattingen over duurzame mode waarbij moet worden opgemerkt dat de industrie constant in ontwikkeling is.

Leer is wel/niet duurzaam?
Dat leerproductie dieren schaadt, is overduidelijk. Maar ook mens en milieu ondervinden er hinder van. Dierenvellen moeten worden gelooid, voordat ze bijvoorbeeld tassen en schoenen worden. De middelen die worden gebruikt voor het looien, zoals chroom en zuren, schaden de gezondheid van de looiers en van het water dat ze gebruiken. Aan de andere kant: er is bijna geen materiaal dat zo soepel valt en zo mooi slijt met de jaren als leer. Omdat leren producten lang meegaan en met gebruik alleen maar mooier worden, zijn ze op die manier wel weer ‘duurzaam’ te noemen. En er zijn genoeg merken, ook van Nederlandse bodem, die accessoires van natuurlijk gelooid leer – dus zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën en chroom – op een ‘eerlijke’ manier produceren. Daarnaast lijken leren accessoires vaker een tweede leven te krijgen en op die manier ook duurzamer te zijn.

Lees meer op: Fashionweek.nl