Natuurlijk gelooid leer – Wat is het eigenlijk?

Leer is een van de oudste natuurlijke materialen die al onze voorouders gewaardeerd hebben. Ze hebben kleding en dekens gemaakt van de huiden van hun prooien. Aangezien leer een materiaal is dat kan bederven, hebben mensen vroeger passende methoden ontwikkelt om de ruwe dierlijke huiden te stabiliseren en ze duurzamer te maken. Dit proces heet looien.


Natuurlijk gelooid leer, ook wel vegetable tan leather genoemd, is het plantaardig looien en het zuiveren van de huiden op een natuurlijke manier, dus zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Het proces wordt toegepast om de huid te stabiliseren. Het is een traditioneel, artisanaal proces dat gebruik maakt van de tannine zuren die in sommige planten worden gevonden. Door gebruik te maken van de takken, bladeren of zelfs wat fruit in bepaalde specifieke technieken, wordt dit proces mogelijk gemaakt. Het daadwerkelijke looieringsproces duurt tussen een en drie maanden. Dit proces kan worden versneld met de toevoeging van synthetische looimiddelen.

„There are several methods for tanning leather, but not all of them are the right choice for your health or environment..“

Pedro Fernandes

Het looien begint met een penetratie proces, waar de combinatie van huiden en natuurlijke zuren tot rust worden gebracht zodat de bruine kleur goed in het leer kan trekken. De eerste kleur om het leer te bereiken moet een lage concentratie hebben en zacht zijn om te voorkomen dat het oppervlak vroegtijdig wordt gelooid. De huiden gaan door drie verschillende processen heen. In elke laag wordt de bruine kleur verstuift. Aan het einde van het proces wordt het leer een paar dagen tot rust gebracht om de bruine kleur volledig tot zich te kunnen nemen.

Lees ook meer op: Noisegoods