Wij van leathers hebben de luxe dat wij een groot assortiment in ons atelier hebben van diverse soorten leer, maar wat zijn daar de eigenschappen van? Wil jij er ook meer over weten? Lees dan verder!

Leder of Nappa (Nappa is de benaming voor de gladde beschermlaag van het leer).

Lamsleer: Wordt vooral gebruikt voor kleding zoals rokjes, broekjes en jasjes. Lamsleer is te verkrijgen in verschillende prijzen, van goedkoop tot duur. Let er hierbij wel op dat hoe goedkoper, hoe minder mooi het er eruit ziet.
Rundleer: Rundleer is een zwaardere leersoort en wordt met name gebruikt voor stoere en robuuste producten. Het is tevens goedkoper dan lamsleer.
Varkensleer: Varkensleer is een relatief goedkoop leersoort. Wel ziet het er hierdoor minder mooi en kwalitatief uit door de glanslaag die het bevat.
Kalfsleer: Kalfsleer is een duur leersoort en wordt hierdoor minder vaak gebruikt voor kleding. Het wordt vaak gebruikt voor designer handschoenen en tassen.
Kalfssplitleer: Kalfssplitleer is een stevige en dikke leersoort. Hierdoor is het moeilijk te gebruiken voor het maken van kleding maar wel erg handig voor het maken van tassen.

Suède (Wordt gemaakt van de binnenkant van het leer. Het is minder duurzaam maar voelt wel zachter aan dan leer).

Geitsuède: Een van de duurdere suede soorten is de geitsuède. Deze is zeer soepel en hierdoor ook perfect voor kleding.
Lamssuède: Kwalitatief minder mooi dan geitsuède. Dit is tevens ook op te maken door de lagere prijs.
Varkenssuède: Varkenssuède is een goedkoop suede soort. Het is minder mooi en ook kwalitatief een stuk minder dan geitsuède.
Kalfsspitsuede en rundspitsuede: Dit zijn mooie suède soorten maar wel een stuk zwaarder dan geitsuède. Deze suède soorten worden voornamelijk gebruikt voor tassen.

Lammy

Lammy is een leersoort waarbij het haar nog op het leer zelf zit. Deze leersoort is erg comfortabel en warm. De term ‘’lammy’’ is een verwijzing naar het woord ‘’lam’’. Dit materiaal wordt niet, zoals in het verleden werd beweerd enkel van lam gemaakt. Tegenwoordig wordt deze leersoort ook van konijn en geit gemaakt. Een aantal lammysoorten zijn: Toscaans lam, Entrefinos, Merinos etc.

Bont wordt voor 90% gemaakt van huid van speciaal daarvoor gefokte dieren. Vroeger werd voornamelijk het gebruikt ter isolatie, hedendaags ook voor de modieuze uitstraling in kleding.

Er zijn verschillende bontsoorten:

Vos: Lange gladde haren, heeft een klassieke uitstraling.
Konijn: Korte haren, goedkoper qua prijs vooral door de haaruitval.
Wasbeer: Lange haren, bevat zwarte punten op de haartjes.
Nerts: Klassieke bontsoort.

Reptiel, slangen en krokodillenleer. Deze leersoorten wordt, met name bij kleding, vooral als garnering gebruikt. Je ziet het ook veel terugkomen in schoenen, tassen en riemen.

Vissenleer wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Het is een hele dunne leersoort maar toch erg sterk.

Lees ook meer op: ViaBologna